wstrząs anafilaktyczny objawy

Jakie są przyczyny?

Do wstrząsu anafilaktycznego dochodzi najczęściej na skutek kontaktu z alergenem. Do najbardziej popularnych czynników, które wywołują reakcje immunologiczne bezpośrednio i pośrednio z udziałem IgE, zaliczają się:

 

 

 

Pokarmy i chemiczne dodatki do żywności
m.in. orzechy ziemne, mleko, jajka, owoce cytrusowe, soja, skorupiaki, ryby, barwniki i konserwanty i in. Żywność stanowi przyczynę 30% śmiertelnych przypadków anafilaksji.

 

Jad owadów błonkoskrzydłych
m.in. osy, pszczoły, mrówki, szerszenia i in. Anafilaksja wywołana użądleniem ma miejsce u 3% osób dorosłych i 1% dzieci.  

 

Leki m.in. leki ambulatoryjne (np. witaminy: B, kwas foliowy; niesteroidowe leki przeciwzapalne: aspiryna, pyralgina; antybiotyki: penicylina), leki związane z pobytem w szpitalu (np. środki anestezjologiczne) i in. To trzecia z najczęstszych przyczyn anafilaksji u osób dorosłych.

 

Lateks
mleczko kauczukowe wykorzystywane m.in. do produkcji rękawic gumowych, plastrów samoprzylepnych, prezerwatyw, odzieży, balonów, opon samochodowych i in. To rzadsza, ale równie niebezpieczna przyczyna anafilaksji.

 

Wysiłek fizyczny
reakcje ogólnoustrojowe wyzwalane wysiłkiem fizycznym, a także stresem, zmianą temperatury i in. Nie należą one do częstych przyczyn anafilaksji.

 

Inne
m.in. alergeny wziewne (sierść kota i psa), immunoterapia alergenem (odczulanie), szczepionki i surowice, płyn nasienny, a także czynniki nierozpoznane (tzw. wstrząs idiopatyczny).